Recept van Chef Greg

Coq au vin voor 4 personen

Benodigdheden: 

- 4 kippenpoten

- 250 gram worteltjes (of winterpeen)

- 1 ui

- 2 teentjes knoflook

- 4 eetlepels (olijf) olie

- zout en peper

- 150 gram gerookte magere spekblokjes

- 2 volle eetlepels bloem

- 1/2 liter rode wijn(Negroamaro)

- 1/4 liter kippenbouillon (of water + blokje)

- 1/2 theelepel suiker

- 3 takjes verse tijm, elk 5 centimeter (of 1 theelepel gedroogde tijm )

- 2 laurierbladeren

- 1 bosje peterselie (2 takjes peterselie + 4 eetlepels fijngesneden peterselie)

- 250 gram kleine sjalotjes (circa 2 - 3 cm.) 

- 1 eetlepel boter

- 250 gram kleine champions

 

 

Bereidingswijze

Ontvel de kippenpoten. Verdeel de poten in 8 stukken door ze op de gewrichten door te snijden. Schrap de worteltjes of schil ze met een dunschiller en snijd ze in plakjes (circa 1/2 centimeter dik). Pel de ui en snipper de ui fijn. Pel de knoflook en hak de knoflook fijn.

Verhit de olie in een Braadpan en bak de kip - in porties - rondom bruin. Bak niet te veel kip tegelijk want dan schroeit de kip niet goed dicht. Leg de stukken kip die klaar zijn op een schoon bord en bestrooi ze met peper en zout. Bak, als alle kip klaar is, in het achtergebleven vet de spekblokjes half uit. Doe de gesnipperde ui, de knoflook en de worteltjes bij het spek en bak al roerend een paar minuten verder tot de ui glazig is. Zet het vuur laag en roer de bloem er door. Giet, al roerend langzaam de wijn er bij. Zet het vuur hoger en roer door tot de saus glad is. Voeg de bouillon toe, doe de kippenpoten, de suiker, de tijm, de laurierbladeren en 2 flinke takjes peterselie in de pan. Breng de Coq au vin aan de kook. Zet het vuur lager en laat de kip met een deksel iets schuin op de pan 40 minuten stoven.

Intussen: Pel de sjalotten en bak ze in een koekenpan in een eetlepel boter rondom bruin. Laat de sjalotten de laatste 10 minuten met de kip mee stoven. Contoleer meteen even of de saus niet te dik wordt en aan brandt, voeg zo nodig wat water toe.

Wacht tot de kooktijd om is en koel de Coq au vin zo snel mogelijk af.

Bewaar de Coq au vin daarna tot gebruik in de koelkast.

(Nadat de sjalotten toegevoegd zijn of tijdens het opwarmen) Indien nodig: Coq au vin uit de koelkast halen en opwarmen.

Grote champignons halveren of in plakjes snijden. Smelt een eetlepel boter in een koekenpan en bak de champignons er al omscheppend in circa 5 minuten goudgeel in, zet daarna het vuur uit. Haal de tijm, laurier en de meegekookte peterselie uit de pan met kip. Kook de saus - indien nodig - zonder deksel op hoog vuur in tot de gewenste dikte. Roer af en toe. Schep de champignons er door en breng de Coq au vin op smaak met peper en zout. Schep de Coq au vin op een schaal, strooi er peterselie op.

 

Eet smakelijk!

Schrijf u in voor onze nieuwsbrief

Ontvangt u onze nieuwsbrief al?

Schrijf u nu in en blijf op de hoogte van alle nieuwtjes.