Syrah/Shiraz

Syrah

De druif Syrah, in een aantal landen Shiraz genoemd, werd tijdens de kruistochten vanuit het Midden-Oosten naar Frankrijk gebracht. Over de herkomst van de druif doen veel geruchten de ronde, bijvoorbeeld dat de druif afkomstig is uit de Iraanse stad Shiraz.

Het is een druivensoort die veel zon nodig heeft en zijn beste wijnen geeft in een warm en droog klimaat, en dan bij voorkeur op niet al té vruchtbare grond. De wijnranken van deze druiven groeien uitbundig en worden daarom vaak grondig gesnoeid. Gebeurt dit niet, dan verliezen de druiven aan aroma, met flauwe wijne nals resultaat.

De Syrah is een sterke druif die immuun is voor de meeste plantenziekten. Als de druif met zorg wordt gecultiveerd dan heeft hij een dikke schil. De wijn krijgt daardoor niet alleen veel kleur, maar ook aanzienlijke hoeveelheden tannine. De aroma's variëren van anjers en viooltjes tot chocolade en zwarte kersen en bessen. De afdronk heeft - zeker als de wijn meer dan 10 jaar oud is - een vleugje tabak, leer en natuurlijk cacao.