Sangiovese

Sangiovese

Sangiovese is een Italiaanse, vooral uit Emilia-Romagna en Toscane afkomstige, blauwe druivensoort. Vanwege regionale mutaties kent hij in Italië diverse gedaantes.

Het is een sterke groeier, die zeer gevoelig is voor grauwe schimmel vanwege de zeer dunne schil van de druif. Het is ook een langzame groeier, dit ras komt pas laat tot volle rijping. De wortels reiken zeer diep dus de druif is goed bestand tegen extreme droogte. Een ondergrond van leem lijkt de beste garantie te bieden voor een hoge kwaliteit, terwijl een hoge ligging niet wenselijk is omdat de druif dan niet tot volle rijping kan komen.

Wijnen van deze druif hebben een gemiddeld tot diepe kleur, redelijk wat zuren, een variabele dosis rood en zwart fruit en een sterk wisselend tanninegehalte. Hoe uiteenlopend deze wijnen kunnen zijn blijkt bij het proeven van Chianti, een wijn die voor minimaal 70% uit Sangiovese druiven bestaat.