Mousserende wijn

Mousserende wijn is simpel gezegd, een wijn waarin zich koolzuurgas bevindt. Hoewel de meeste mousserende wijnen witte wijnen zijn, bestaan er ook mousserende varianten van roséwijn en rode wijn. Er is veel verschil in kwaliteit. Ook de zoetheid kan variëren van droog tot zoet.

In de meeste landen waar wijn wordt gemaakt, wordt ook mousserende wijn gemaakt. Denk bijvoorbeeld aan Champagne (Frankrijk), Cava (Spanje) en Prosecco (Italië). Ook in Nederland wordt mousserende wijn gemaakt.

Er zijn verschillende methodes om mousserende wijn te maken:

  • Méthode Traditionelle: voorheen, en buiten de regio Champagne, bekend als méthode champenoise. Het koolzuur van de tweede gisting, die op fles plaatsvindt, blijft in de fles behouden. De kwaliteit van de "mousse" is hier het hoogst. Eenmaal in het glas geschonken blijven de bubbels lang in de wijn achter.
  • Méthode Charmat (of méthode cuve close): Het koolzuur van de tweede gsiting vindt in een gesloten tank plaats. Pas daarna wordt de wijn op fles gebracht. De bubbels zullen minder uitgesproken aanwezig izjn.
  • Méthode gazéifié: voor geheel of bijna geheel uitgegiste wijn. Bij deze wijn wordt de stille wijn ingespoten met koolzuurgas zoals dat ook gebeurt bij koolzuurhoudende limonade. De bubbels zullen vrij snel uit de wijn verdwijnen nadat deze eenmaal is uitgeschonken.