Domaine de la Baume

Direct naar de wijnen van Domaine de la Baume

Domaine de la Baume

Domaine de la Baume is gelegen in het hart van de Languedoc bij Servian, tussen Béziers en Pézenas. Het ligt 20 kilometer landinwaarts van de Middellandse Zee, 50 meter boven de zeespiegel. In totaal zijn er ongeveer 175 hectare aan wijngaarden in het bezit van het domein. 
De naam Domaine de la Baume is afgeleid van het woord “baume” dat grot betekent in het Frans. Hiermee worden de grotten bedoeld die gebruikt werden voor opslag door bronshandelaren in de 14e eeuw. De hoofdgebouwen van het domein werden 350 tot 150 jaar geleden gebouwd van steen uit een lokale groeve.

De Languedoc-Roussillon

Wijnjaar na wijnjaar is het wijnmaken bij Domaine de la Baume bijgeslepen en aangepast om te voldoen aan de eisen van de internationale markten. De missie is het produceren en het op de markt brengen van moderne wijnen die alleen de allerbeste wijnstijlen van de regio reflecteren. En deze als herkenbaar merk in de categorie Vin de Pays d’Oc neer te zetten. Het was een stijle leercurve over grond en klimaat en het toepassen van goede wijnproductietechnieken uit de Nieuwe Wereld om het beste te halen uit de klassieke Franse druiven zoals Chardonnay, Sauvignon Blanc, Viognier, Cabernet Sauvignon, Merlot en Syrah.

La Baume heeft door de jaren heen uitstekende relaties opgebouwd met haar druivenleveranciers in de Languedoc-Roussillon en heeft hen aangemoedigd in te zetten op het produceren van kwalitatief hoogwaardige fruit. Naast deze geïntegreerde aanpak is la Baume inmiddels uitgegroeid tot het toetsingsinstituut voor innovatie in de regio. Het was bijvoorbeeld het eerste bedrijf dat het koele avondoogsten introduceerde in de Languedoc en recent nog pionierde met de (her) introductie van schroefdoppen in Frankrijk.

Een beetje Australië in Frankrijk

Het Australische familie en wijnproductiebedrijf Thomas Hardy & Sons (Hardys) kocht in 1990 het domein. Deze aankoop bleek betekenisvol in de geschiedenis van de Languedoc-Roussillon omdat het de eerste grote investering in de regio was door een internationaal bedrijf. Investeringspotentieel was datgene dat deze Australische wijnmakers aantrok in het in verval geraakte La Baume. In hun optiek had Franse wijn een eersteklas imago, maar hadden zij nu de gelegenheid om druiven te kopen in een open markt, was het land concurrerend geprijsd en bewezen de beste wijnen uit de regio dat het mogelijk was om er prachtige producten te produceren. Hardys bouwde een nieuw vinificatiecentrum bij Domaine de la Baume en liet niet na te benadrukken dat de Nieuwe Wereld technologie en expertise te combineren waren met de kwaliteit van de Franse traditie. De wijnen zijn het harmonieuze resultaat van klassieke typerendheid in een modern jasje.

De technieken van het wijnmaken

Frédéric Glangetas, sinds 2004 samen met Solange Dremière verantwoordelijk voor het domein, is zeer goed bekend met de verschillende terroirs van de Languedoc en gespitst op het toepassen van zijn Nieuwe Wereld technieken in dit deel van de oude wereld. Met zijn open mind houding en zijn bereidheid zijn smaakarchief uit te breiden met wijnen uit alle delen van de wereld, past Frédéric Glangetas perfect in de historie en filosofie van La Baume. Frédéric deed veel kennis op bij Penfolds, Yalumba, Matua en werkte jarenlang voor Jaques & Francois Lurton SA in de Languedoc. Zijn eerste wijnen maakte Frédéric in Sauternes voor het Grand Cru Classé huis Chateau la Tour Blanche.

De laatste vijf jaar wonnen de wijnen van Domaine de la Baume meer dan 50 medailles in diverse toonaangevende concoursen en is het wijnhuis al drie keer genomineerd tot Beste Wijnbedrijf van Frankrijk! 

www.domaine-labaume.com

 

De wijnen van Domaine de la Baume: