Cognac Bertrand

Direct naar de cognac van Bertrand

Bertrand logo

Geschiedenis

In het hart van één van de twee meest vooraanstaande Cognac regio's in Fine Champagne, bestaat het Cognac huis Bertrand al sinds 1731 en is van generatie op generatie doorgegeven binnen de familie. De kunst van het Cognac maken staat binnen de familie hoog aangeschreven en dat heeft tot gevolg dat de producten nog steeds zo natuurlijk en authentiek zijn als in het prille begin.

Het logo, de windmolen van Bel'Air, staat in het dorpje Reaux en is omgeven door de wijngaarden van Bertrand. Het staat symbool voor de geschiedenis, het erfgoed en de kwaliteit van de Cognac.

De wijngaarden

De 75 hectare wijngaarden liggen in één van de twee grote cognacdistricten: de Petite Fine Champagne. De wijngaarden liggen op een bodem van leisteen, wat goed is voor de waterregulatie en de wijnstokken tegen droogte beschermt. Hier zijn hoofdzakelijk Ugni Blanc en Colombard aangeplant, die vanwege de leisteen bodem, een kleine opbrengst opleveren en wel van sublieme kwaliteit. De druiven voor de Cognac worden uitsluitend van eigen wijngaard geoogst.

De distillatie

Ieder jaar wordt zo'n 650.000 liter witte wijn geproduceerd van de eigen wijngaarden in de Petite Fine Champagne. De wijn wordt volgens regionale traditie gedistilleerd, charentaise double distillation, in rode copper stills. Dit geeft als resultaat een mooie eau-de-vie met rijke aroma's en een elegant smaakpalet.

De kelder

De eau-de-vie wordt in eiken houten vaten gerijpt, waar het proces tot Cognac verder gaat. Het hout is geselecteerd uit de Limousin regio vanwege de sterkte, weinig poreus en de gunstige eigenschappen welke in de cognac terug te proeven zijn. 

De Bertrand familie heeft enkele zeer oude en unieke cognacs geërfd van eerdere generaties, gedistilleerd aan het begin van de 20e eeuw, tussen 1903 en 1910.

De Cognac van Bertrand: