POP-UP Restaurant 2017: een groot succes!

1 Reactie

POP-UP Restaurant 2017: een groot succes!

Met veel genoegen kijken wij terug op een zeer geslaagde derde editie van het POP-UP Restaurant. 

In Spaanse sferen

De samenwerking tussen Traiteur de Culinair en Hosman Frères ging afgelopen vrijdag van start met dit jaar als thema vakantieland Spanje. Na vorig jaar zei een aantal gasten bij het weggaan al dat Spanje zeker aan de beurt zou komen. Die mensen hebben gelijk gekregen. Zeker ook omdat Danny en Sylvia van Velzen van Traiteur de Culinair afgelopen twee jaar op een Spaanse camping in een authentiek dorp culinair bijgeschoold zijn door de oudere señoras. Paëlla maken op een houtvuur, ze mochten de kunst uit de traditionele keuken afkijken, een soort hogeschool in de praktijk. En met succes! Het maken van Paëlla is respect voor smaak en het behoud daarvan. Niet alles in één keer in de grote platte pan, maar stapje-voor-stapje en smaak opbouwend voortgaan tot alle ingrediënten hun plek hebben gevonden en het niet beter kan. 

Het menu en de wijnen

Ontvangst: 

Amuse: Gegrilde aubergine met walnotenroom

Helemaal passend in de stijl van zomerse Spaanse sferen serveerden wij onze gasten bij aankomst aan de terrastafels buiten een heerlijk glas rosé Cava van wijnhuis Jaume Serra. Waar men in Spanje vroeger mousserende wijn gewoon nog Xampagne noemden werden zij al snel door de Franse Champagne streek op de vingers getikt. Dan maar verder onder de verzamelnaam Cava, wat letterlijk vertaald kelder betekent. Inmiddels is Cava bekend als dé mousserende wijn van Spanje, gemaakt volgens Méthode Traditionelle met een tweede vergisting op fles. Deze Cava Rosado van Jaume Serra is gemaakt van de druiven Trepat en Pinot Noir. Een heerlijke, zachte mousse, volop rood fruit en een aangename frisheid.  

Voorgerecht

Tapas variados: Crostada Ibiza, Gazpacho en Tortilla
Wijnen: Bodega Paniza ViuraDOP Cariñena & Bodega Gotica Badajo Verdejo, DO Rueda

Spaanse tapas mochten uiteraard niet ontbreken op het menu. De voor het land zo karakteristieke kleine gerechtjes kunnen in vele vormen en smaken geserveerd worden. Wij kozen voor een Crostada Ibiza (met aïoli en serranoham), een traditionele gazpacho en een tortilla met paprika. Hierbij serveerden wij twee witte wijnen.
In glas 1 een wijn van 100% Viura druiven van Bodega Paniza. Viura wordt ook wel gekscherend de Chardonnay van Spanje genoemd. Een makkelijke druif, die het zowel in koel als warm klimaat goed doet. Deze uit Cariñena afkomstige wijn is heerlijk fris, met frisse citrustonen en een ideale starter en aangename begeleider van de geserveerde gazpacho.
In glas 2 een wijn van de in Spanje zo bekende Verdejo druif.  Uit de Rueda streek ditmaal. Een gebied wat ontzettend bergachtig is (niet voor niets is Spanje één van de meest bergachtige landen van Europa, naast Oostenrijk en Zwitserland). De wijngaarden liggen op gemiddeld 700 meter hoogte, ter vergelijking, in Frankrijk liggen de meeste wijngaarden op maximaal 300 meter hoogte. Dit zorgt voor een koel klimaat Verdejo, met tonen van rode appeltjes en kruidenthee en een aangename romigheid in de mond.

Hoofdgerecht

Paëlla de Mariscos y Pescados
Wijnen: Ramón Bilbao Rosado, DOCa Rioja en Cecios Rioja Crianza, DOCa Rioja

Echte, authentieke Paëlla gemaakt naar traditioneel recept. Maar dan wel herkenbaar op het bord. Dus niet uit de grote pan, maar deconstructed, met de vissoorten herkenbaar op het bord opgemaakt: op de huid gebakken zeebaars, inktvisringen, gamba's en mosselen. 
In glas 1 een heerlijke, lichtroze Rosado van wijnhuis Ramón Bilbao uit de Rioja. Uitstekende keuze bij de lichtere vruchten van de zee, neigt in smaak en stijl eerder naar wit dan naar rood, en dat is knap voor een rosé uit de Rioja. Onder veel van onze gasten de favoriete wijn van de avond! 
In glas 2 de rode Rioja. Omdat we nu eenmaal zonder rode Rioja geen Spaanse thema avond kunnen organiseren. Gekozen voor een frisse en fruitige Crianza type wijn, die wellicht bij de Paëlla een tikkeltje aan de zware kant was, maar oh zo heerlijk om de maaltijd mee 'weg te spoelen' en de smaken van vanille en rode bessen te laten spelen in de mond.  

Nagerecht

Crèma Catalana op verrassende wijze geserveerd met een authentieke Spaanse taart van amandelen en pistachenoten
Wijn: Delgado Zuleta Sherry Cream, DO Jerez

De combinatie die zonder twijfel voor de meeste discussie heeft gezorgd bij het organisatieteam. Spanje en dessertwijn, van oudsher geen klassieke combinatie. Spanje en sherry... dat dan weer wel! Dus moest er een dessert komen die perfect zou passen bij de lichtstroperige, zoete Cream Sherry van Delgado Zuleta. En dat lukte! Terwijl de aan tafel geflambeerde Crèma Catalana het bovenste suikerlaagje omtoverde tot karamel, verbaasde onze gasten zich over de geweldige combinatie van Sherry en notentaart. Wie nog durft te beweren dat Sherry alleen voor oude dametjes op zondagmiddag is schuiven wij graag deze perfecte combinatie onder de neus!

Muziek

Dit jaar speelde de Vlaardingse band Red Charmaine een uitgelezen selectie aan gevarieerde Spaanse muziek. Dankzij de afwisseling tussen begeleidende achtergrond muziek en opzwepende salsa wisten zij de perfecte snaren te raken. Menig bezoeker waande zich daadwerkelijk in Spaanse sferen. 

 

Fotoimpressie


En volgend jaar...

Volgend jaar... wie weet! Als het aan ons (en onze gasten) ligt komt er zeker een vierde editie van het POP-UP Restaurant. Er zijn landen genoeg die een fantastische keuken hebben waar we ons graag op uitleven. Een drie-gangen menu samenstellen en die door de perfecte wijnen laten begeleiden.. suggesties zijn welkom! Houd onze site en nieuwsbrief in de gaten. We zullen u zeker op tijd informeren zodra er meer bekend is.

Dankwoord

Aan onze sponsors van Rational, bedankt voor het verzorgen van de ovens!  Dank aan de toppers in de keuken (Menno, Suri, Dyon en Marton), en de lieftallige senoritas van de bediening (Roos, Denise, Nienke en Ilse)!  En niet in de laatste plaats, dank aan onze geweldige gasten die met z'n allen weer in grote getale aanwezig waren en voor een top sfeer hebben gezorgd! 

Viva España!
1 Reactie

Sylvana  Spee
Sylvana Spee

juni 20, 2017

Het was wederom heerlijk qua eten en drinken en de hele entourage en de Spaanse muziek maakte het plaatje compleet. Ook de gezellige bediening en gastvrouw natuurlijk niet vergeten :-) Komen zeker volgend jaar weer terug!

Plaats uw reactie