Dé favoriet van René Persoon: Savennières

1 Reactie

Dé favoriet van René Persoon: Savennières

Hubrecht Duijker publiceert elke maand zijn wijn vondsten, maar onze eigen René Persoon selecteert elke maand zijn favoriet in de breedste zin van het woord. De ene keer kiest hij zijn favoriete Chardonnay de andere keer zijn favoriete wijnland. Alles op het gebied van wijnen wordt besproken. Zo heeft hij deze keer alleen maar lovende woorden over voor zijn favoriete streek van het moment: Savennières.

"Tijdens een bezoek aan de Salon des Vins de Loire (jaarlijkse Loire wijnbeurs in Evelyne de PontbriandAngers) in 2016 maakte ondergetekende o.a. kennis met de charmante, Evelyne de Pontbriand, president van Savennières, eigenaresse en wijnmaakster van Domaine du Closel. Evelyne liet me alle door haar gemaakte wijnen van Domaine du Closel uit de Savennières proeven en wees me op hoffelijke wijze ook de weg naar alle overige 39 domaines van deze bijzondere herkomstbenaming met haar twee AOP’s. Met plezier deel ik in deze blog mijn passie voor dit bijzondere wijngebied."

Savennières

"Wat maakt de Savennières nu zo bijzonder? Als wijnliefhebber ga je altijd op zoek naar spannende, complexe, delicate wijnen en het summum onder de chenin blanc gemaakte wijnen vindt je met name in Savennières. Mogelijk heeft u nog nooit van Savennières gehoord, niet vreemd want het is een piepkleine, herkomstbenaming met slechts 150 hectaren totale aanplant van de beschikbare 300 hectaren in het Savennièresgebied. Het brengt talrijke beroemde wijnen voort o.a. Clos de la Coulée de Serrant. Deze beroemde wijnstreek ligt op de noordoever van de Loire, op 15 km ten zuidwesten van de stad Angers. Sinds 1952 kent Savennières 2 appellations, namelijk AOP Savennières bestaande uit 126,34 hectare met een productie 3.052 hl afkomstig van 32 domaines. Dit komt neer op een gemiddelde opbrengst van nog net geen 25 hl/ha. Dit lage rendement van oogstopbrengst wijst er op dat we te maken hebben met wijnen van grote kwaliteit en betekent ook dat we te maken hebben met kostbare wijnen. De tweede herkomstbenaming is de AOP Savennières – Roche aux Moines, die 19,4 hectaren omvat met een productie van 292 hectoliter afkomstig van 8 domaines met een gemiddelde oogst rendement van 15 hectoliter per hectare. Twintig jaar geleden was hier nog 75 hectare aangeplant."

Terroir

"In Savennières bevinden zich maar liefst 26 verschillende terroirs. De wijnen danken hun bijzondere karakter vooral aan de bodems van het plateau en de steile hellingen, die uit paarse of groene schist bestaat, soms vulkanisch. De schist ontstond miljoenen jaren geleden in een van de ijstijden, toen twee platen tegen elkaar drukten en een breuklijn veroorzaakten: de granietplaat van het Massif Armoricain in het westen en de kalksteen plaat van het Bassin Parisien in het oosten. Verder vinden we percelen met paarse zandsteen, en ook enkele met een bodem van zand, aangevoerd door de wind. Verder rotsbodems van kwarts, ryoliet (vulkanisch stollingsgesteente, rijk aan silicium), spilite (fijnkorrelig stollingsgesteente, ontstaan uit oceanisch basalt) en phtanite (vulkanische rots)."

Karakter eigenschappen

"Vaak wordt geoogst in diverse plukgangen. Jonge, vroeg geoogste Savennières heeft aroma’s van wit fruit, citrus, honing, perzik en groene appel. De wijnen hebben een hoge zuurgraad en sterke minerale bitters. Enkele weken later wordt de schil koperkleurig en ontstaan krachtige aroma’s van peer en amandel. Traditioneel werden de druiven pas na 15 oktober binnengehaald. Soms worden de wijnen van de diverse plukgangen geassembleerd en soms niet."

Bio

"Hedendaags wordt in 80% van de wijngaarden biologisch of biodynamisch gewerkt. De wijnboeren zijn actief met onderzoek naar de uitdrukking van terroir in de wijn. Ook wordt er door verschillende producenten onderzoek gedaan naar een langere rijpingstijd van de wijnen op eiken vaten. Savennières wijn kan (en moet liefst) zeer lang op fles rijpen. Oude, lang op fles bewaarde Savennières wijnen lijken op Jura wijnen. Domaine du Closel werkt volledig biodynamisch."

De favoriete wijn uit de Savennières is:

Domaine du Closel

                                                  2015 Dom. Du Closel Les Caillardières | Savonnières AOP  à € 33,95

"Met een bijzondere bodemsamenstelling van de ‘Les Caillardières’ van lei- en zandsteen. Na een vergelijkende wijnproeverij selecteerde ik de ‘Les Caillardières’ van Evelyne de Pontbriand als meest delicaat en complexe wijn . Alle wijnen van Domaine du Closel worden op biodynamische wijze geproduceerd. De kleur van 14 karaats goud, het opvallende aroma’s van jasmijn, thee en de complexe smaak met hints van moerbei, amandel, iets honing, ragfijne citrustonen met een zijdeachtige textuur en mineraliteit. Een prachtige gastronomische wijn!"

Bewaaradvies: nu op dronk – houdbaar tot 2022
Serveertemperatuur: 12 °C
Menusuggestie: o.a. Tonijn/tonijnmayonaise/meloen/hangop/sesam/kwartelei (Restaurant Fred**)

Bekijk de wijn hier

Met dank aan Paul Op ten Berg
1 Reactie

1
1

juli 04, 2018

1

Plaats uw reactie