Dé favoriet van René Persoon: Quinta do Noval

1 Reactie

Dé favoriet van René Persoon: Quinta do Noval

Hubrecht Duijker publiceert elke maand zijn wijn vondsten, maar onze eigen René Persoon selecteert elke maand zijn favoriet in de breedste zin van het woord. De ene keer kiest hij zijn favoriete Chardonnay en de andere keer zijn favoriete wijnland. Alles op het gebied van wijnen wordt besproken. Zo heeft hij deze keer alleen maar lovende woorden over voor zijn favoriete porthuis: Quinta do Noval. Hij noemt het huis dan ook: "De parel onder de portshippers."

"Quinta do Noval werd opgericht in 1715, gevestigd in Pinhão, gelegen in het hart van het portgebied, Cima Corgo. De ingang van het landgoed ligt in de haarspeldbocht naar het dorp Pinhão. Via een steile slingerweg overdekt met platanen komt de bezoeker met een draaierig gevoel boven en arriveert bij Quinta do Noval, een schitterend gelegen Engels landhuis waarin men sinds 1988 ook de Quinta (lees het wijnbedrijf heeft ondergebracht). Quinta do Noval omvat 145 hectaren eigen wijngaarden de bodem bestaat voornamelijk uit schist. Naast de eigen wijngaarden werkt Noval samen met zogenaamde contracter’s (druiven verbouwende boeren die evenals Quinta do Noval A geclassificeerde wijngaarden bezitten en exclusief leveren aan Quinta do Noval voor de productie van de ‘eenvoudige’ tawny en ruby port). Tot 1992 was Quinta do Noval een familie bedrijf waarin nodig geïnvesteerd diende te worden om het kwaliteitsniveau vast te houden. In 1992 werd Quinta do Noval overgenomen door AXA milillesieme (onderdeel van de verzekeraar AXA). Met de komst van Christian Seely is er in kwalitatief opzicht veel veranderd bij Quinta do Noval.

quinta do novalWijngaard Quinta do Noval

In 1992 werd met veel publiciteit de aller eerste ‘robot’ in gebruik genomen om de ‘pistadores’ (= treders van druiven) in de lagares te vervangen. In 1993 werd deze ‘robot’ in de mottenballen gezet, omdat het gewenste kwaliteitsniveau niet werd bereikt. De viscositeit en de structuur, die mede door de warmte en in combinatie met de druk van de menselijke voet ontstaat, bleek uniek en nimmer harde zuren afgeeft als gevolg van niet geplette druivenpitten t.o.v. de robot. Om de gewenste topkwaliteit te bereiken werd de productie van de vintage port van Quinta do Noval met 50% gehalveerd. De kwaliteit van een portshipper wordt beoordeeld naar de kwaliteit van de vintage port. Vintage port maakt slechts 1,5 tot 2% van de totale productie uit bij een portshipper en dus ook bij Quinta do Noval. De meest gefotografeerde en beroemdste portwijngaard in het portgebied is de wijngaard ‘Nacional’ in de vorm van een amfitheater, hier produceert men de zeldzame ‘Nacional’ Vintage port van Quinta do Noval met wijnstokken van gemiddeld 110 jaar oud en pre- phyloxera. De meest gebruikte druif zal u niet verrassen is de touringa nacional! Deze geeft sowieso lagere rendementen (voor de 1999 zijn er slechts 22 hl/ha), grote extractie en complexiteit met een gemiddelde opbrengst van slechts 500 flessen is de vintage port ‘Nacional’ slechts bereikbaar voor de ‘very happy few’! Na de oogst worden de druiven getreden door pistadores in de lagares en afhankelijk van de ph waarde, viscositeit, restsuiker en overige factoren wordt aan de gistende most wijnalcohol toegevoegd. Waarna de gisting is geremd en de port is geboren. Vintage Port wordt niet elk jaar uitgebracht, echter deze bezit alle unieke eigenschappen van het oogst jaar. Na gemiddeld 1,5 jaar rijping op fust wordt de (niet gefilterde) port gebotteld en vindt de verdere ontwikkeling op fles plaats. Vintage port is de meest wijnachtige port en heeft net als wijn na opening de eigenschap om in één week terug te lopen in geur en nadien ook de smaak afneemt en wordt om deze reden binnen een week gedronken.

De vintage port van één wijngaard ofwel Single Quinta bij Noval is de Quinta do Silval. De blend lijkt veel op de samenstelling van de vintage port van Quinta do Noval. Het geheim is de leeftijd van de relatief oude wijnstokken voor de vintage port van Quinta do Noval en met name voor de zeer bijzondere vintage port ‘Nacional’ t.o.v. de Quinta do Silval. De structuur van de vintage port van Quinta do Silval is namelijk wat fruitrijker en heeft minder harde tannine t.o.v. die van Quinta do Noval en met name t.o.v. de ‘Nacional’.

Het is een oud en smaakvol gebruik om bij geboorte, verjaardag, huwelijk of bij een bijzondere transactie (koop van uw woning) een fles vintage port of indien er geen vintage jaar is uitgebracht een colheita van één oogstjaar ten geschenke aan te bieden. Het verdient aanbeveling om een vintage port pas na 10 a 12 jaar te drinken. Indien ouder is voorzichtigheid geboden in verband met de vorming van depot bij een vintageport. Daarom wordt een vintage port na 10 a 12 jaar meestal gedecanteerd met als doel het verwijderen van het depot en beluchten! De reden dat men meestal een kist van 6 of 12 flessen van een vintage port koopt is gelegen in de mogelijkheid deze vintage port tot wel tot 40 a 50 jaar te volgen in de tijd. Genieten van een vintage port is een bijzondere ervaring ook als u geen connaisseur bent.

De vintage Port Quinta do Silval is in het algemeen mede wat populairder door zijn aimable prijs en de toegankelijkheid en kan gemiddeld 20 a 25 jaar worden opgelegd. De krachtige stijl vintage Port Quinta do Noval is massiever en krachtiger en kan gemiddeld 30 a 40 jaar worden opgelegd. Quinta do De ílustere ‘Nacional’ vintage port kan 40 a 80 jaar worden opgelegd.

Voor de liefhebbers van Noval’s vintage port ‘Nacional’ is slechts de jaargang 1999 beschikbaar in Nederland à € 1595,00 per fles.


Zeer zeldzame Quinta do Noval Nacional port uit 1994

Het is bij Quinta do Noval ook bijzonder dat zelfs de ‘eenvoudige’ tawny (tanig, gerijpte) port uitsluitend van rode druiven en niet met witte port is geblend zoals gebruikelijk bij vele portshippers. Naast de Fine Tawny port die slechts 2,5 jaar rijpte op fusten van 640 liter is er de Tawny Reserve welke een gemiddelde rijping kent van 6 jaar maakt Quinta do Noval ook zogenaamde ‘aged’ tawny portwijnen van een bepaalde gemiddelde leeftijd: 10 Years old tawny , 20 Years old tawny en zelfs 40 jaar Years tawny oud. Quinta do Noval is van origine een klassiek Portugese portshipper en brengt daarom ook colheita port op de markt in tegenstelling tot de Engelse portshippers (o.a. Graham’s, Taylor’s etc) die geen colheita’s op de markt brengen maar naast een ‘eenvoudige’ tawny en aged tawny’s van een bepaalde gemiddelde leeftijd. De kwaliteit van de colheita, is een tawny port uit één oogstjaar, die minimaal 7 jaar maar meestal langer op eikenfust van 640 liter heeft gerijpt is ook heel bijzonder en kenmerkend. In alle door ondergetekende geproefde colheita’s van Quinta do Noval van de jaargangen 1937, 1964, 1974, 1976, 1986, 1995 en de 2000 is de complexiteit, finesse en het kenmerkende gekonfijte fruit en de subtiele specerijen nuances in combinatie met een levendigheid in de structuur die de colheita’s van Quinta do Noval karakterstiek en uniek maken.

Quinta do Noval colheita
Quinta do Noval Colhieta tawny port

Quinta do Noval was in 1958 trendsetter met de introductie de ‘Late Bottled Vintage’ port 1953, een portstijl die ook vandaag de dag pas na 5 jaar rijping wordt gebotteld en al dan niet gefilterd kan worden geleverd.

De LBV ‘unfiltered’ wordt in Nederland ook wel de ‘poor man’s vintage port’ genoemd. Nederland is hiervan zelfs de grootste afnemer in de wereld vanwege de relatief lage prijs en ongekend grote kwaliteit! Quinta do Noval heeft enkele jaren geleden wederom de trend gezet met de introductie van de Black Noval Port. Een portstijl die aansluit op de rubyport met nog meer ‘fluweel’ (viscositeit), levendig zwart fruit en verleidelijk zachte tannine met een kenmerkende smaak van; kersen, zwarte bessen en bramenfruit naast een vleugje ceder. De samenstelling van de druiven werd hiervoor aangepast, door de meest finesserijke druivenrassen te selecteren voor deze unieke Black Noval blend, die hiermee feitelijk een premium ruby port is. Tegenwoordig verbouwd Quinta do Noval naast de drie stijlen van witte port (Fine White extra dry, Fine White en Lagrima Port) ook nog bijzondere witte en met name rode wijn op de hoogst gelegen wijngaarden op een attitude van 500 meter boven de zeespiegel.

Kortom, ontdek de ongekend fraaie klasse van de port en de wijnen van Quinta do Noval, een klasse apart!

Bekijk ons aanbod van Quinta do Noval hier. Zoekt u naar een specifieke jaargang? Neem dan contact met ons op, of kom langs in onze wijnhal te Vlaardingen. 
1 Reactie

1
1

juli 04, 2018

1

Plaats uw reactie