Dé favoriet van René Persoon: Domaine David & Duvallet

Dé favoriet van René Persoon: Domaine David & Duvallet

Hubrecht Duijker publiceert elke maand zijn wijn vondsten, maar onze eigen René Persoon selecteert elke maand zijn favoriet in de breedste zin van het woord. De ene keer kiest hij zijn favoriete Chardonnay de andere keer zijn favoriete wijnland. Alles op het gebied van wijnen wordt besproken. Zo heeft hij deze keer alleen maar lovende woorden over voor zijn favoriete wijnhuis van het moment: Domaine David & Duvallet, volgens René is het wijnhuis namelijk “bijzonder in zijn klasse en ondergewaardeerd.”

“De zakenvrienden Stéphane David en Sébastien Duvallet zijn de trotse wijnmakers en eigenaren van dit bijzondere Domaine David Duvallet in de Muscadet, Loire. Het totale bezit omvat 40 hectare wijngaardareaal. Hiervan is 84% beplant met de Melon de Bourgogne in de regio Muscadet Sèvre et Maine. Vergis u niet dit zijn geen simpele wijnen. Je mag gerust spreken van ‘terroir’ typische wijnen met authenticiteit. Voor Hosman Frères selecteerde ik de Muscadet Sèvre et Maine ‘Clos du Ferré’ Vieilles Vignes van Domaine David & Duvallet à 8,95 (van ruim 50 jaar oude wijnstokken) uit een ‘blind’ proef van meerdere wijnen uit percelen in Sèvre et Maine, dit slechts 4 hectare grote perceel van oude stokken heeft een ondergrond van leisteen en mica met graniet. Deze bodemsamenstelling en de ouderdom van de wijnstokken met diepe haarwortels in de bodem geven deze wijn een extra dynamische dimensie (levendigheid en mineraliteit) met een opbrengstrendement dat onder het gemiddelde van 50 hl/ha ligt.”

Muscadet Goulaine Domaine David & Duvallet à 10,95 dit is de Muscadet die echt alleen en uitsluitend is bedoeld voor gastronomische inzetbaarheid afkomstige uit Valette met een kenmerkende ondergrond van Basalt en dat geeft deze wijn enorme kracht en de reden om een bijzondere vinificatie toe te passen van spontane vergisting en rijping op de ‘lie’ (=schillen) gedurende ca. 2,5 jaar voordat er gebotteld kan worden. Echte wijn voor ‘foodies’, helaas slechts beperkt beschikbaar, maar voor zijn klasse spotgoedkoop. De Goulaine kreeg dan ook een hoge score in Decanter winemagazine: 97 punten op een schaal van 100.”

“Naast de aanplant van Melon de Bourgogne voor de verschillende Muscadet wijnen wordt er ook nog wat rosé en rode wijngemaakt op Domaine David & Duvallet. De Domaine David Isolation no. 3 rosé à 5,95 ook zeer de moeite waard! Gemaakt van Merlot en Cabernet Franc waardoor deze zalmkleurige rosé een fruitrijk karakter en delicate frisheid heeft afkomstig van een grotendeels kalkrijke ondergrond. Ook hier verrassende rosé met klasse en voor een prix d’Amis.” “Als laatste de Dékalé à 12,95, een zeer bijzondere wijn van Domaine David & Duvallet, van het terroir Valet ofwel basalt, dubbel malolactisch vergiste wijn gedurende ca. 3 jaar van Melon de Bourgognedruiven, weelderig, geconcentreerd en zeer smaakvol! (Let op: alleen voor wijngekken!).”

Bekijk de wijnen van Domaine David & Duvallet hier
Plaats uw reactie