Dé favoriet van René Persoon: Australië

1 Reactie

Dé favoriet van René Persoon: Australië

Hubrecht Duijker publiceert elke maand zijn wijn vondsten, maar onze eigen René Persoon selecteert elke maand zijn favoriet in de breedste zin van het woord. De ene keer kiest hij zijn favoriete Chardonnay en de andere keer zijn favoriete wijnland. Alles op het gebied van wijnen wordt besproken. Zo heeft hij deze keer alleen maar lovende woorden over voor zijn favoriete wijnland: Australië en dan met name de bijzondere wijnmakers uit het land die zijn aangesloten bij Australia's First Families of Wine en dan in het bijzonder het oudste wijnhuis van het land: Yalumba

Australia's First Families of Wine bestaat uit een samenwerkingsverband van 12 families met de oudste wijnbedrijven in Australië die zich ca. 20 jaar geleden hebben verenigd in een club van ‘Australia's First Families of Wine’. Bij de oprichting stond de ‘Primum Familiae Vini’ model, een club van Europese leidende wijnfamilies die met name in het topsegment van de wijnmarkt zijn vertegenwoordigd. Om deel uit te maken tot de club van Australia's First Families moet 75% van de topwijnen van de leidende wijnfamilies genoteerd zijn in de Langton’s Classification (een classificatie van Australische wijnen samengesteld door het in Australische wijnen gespecialiseerde veilinghuis Langton's).

Mocht u denken dat Australië bestaat uit één wijnregio met alleen abc-wijnen (anything but chardonnay or cabernet). Jammer, dan klopt uw voorstelling van zaken allesbehalve. Er zijn tegenwoordig 62 herkomstgebieden verspreid over het land. Deze bestaan uit tal van ‘terroirs’ en er wordt een ongelofelijk aantal druivenrassen verbouwd. Het merendeel van de export uit Australië gaat jaarlijks naar het Verenigd Koninkrijk mede door de relatie met de Commonwealth of Nations (voorheen het Britse Gemenebest) is er een enorm aanbod aan wijnen uit Australië, maar ook Azië is in het afgelopen decennium voor de export in belangrijkheid toegenomen met name China.

Yalumba is het oudste wijnbedrijf uit Australië en was mede oprichter van de exclusieve club van Australia's First Families of Wine. In 1849 plantte over-over grootvader Samuel Smith, een voormalig bierbrouwer uit Dorset met kennis van het gistingprocesproces Yalumba’s eerste 60 hectaren wijnstokken in Angaston nabij Adelaide. De beroemdste wijnen zijn met name ‘The Signature’ uit de Barossa Valley van shiraz en cabernet sauvignon en vallen met minimaal 20 maanden houtrijping in de categorie ‘turbo wijnen’ eveneens beroemd en niet te versmaden in de categorie turbowijnen is ‘The Menzies’ een 100% cabernet sauvignon afkomstig uit het beroemde Terra Rossa teroir in Coonewarra, waarom noem ik het turbowijnen? Omdat het wijnen zijn met enorme kracht, maar ook elegantie hebben en een fenomenale lengte. Veelal te jong gedronken, want ze kunnen gemakkelijk 15 a 20 jaar rijpen. Yalumba wordt tegenwoordig geleid door Robert Hill Smith, intussen de 5e generatie. De dochters, de 6e generatie zijn al werkzaam in het bedrijf om het stokje over te nemen.

Yalumba

Georgia, Annabel, Jess, Lucy & Robert Hill-Smith in hun familie huis in de Barossa Valley

Naast hun eigen wijngaardareaal in resp. Rivererina, Barossa Valley , Eden Valley (sub-regio in Barossa), Coonewarra daarnaast werkt Yalumba met VSOG’s (very special old growers) families die al meer dan 25 jaar hun druiven als teler leveren aan Yalumba. Yalumba heeft intussen ook deelnemingen in o.a. Tasmanië, en Nieuw Zeeland.

Yalumba heeft nog wat extra’s in huis: een eigen ‘Vine Nursery’ ofwel kweektuin voor jonge wijnstokken. Een eigen kuiperij op het eigen landgoed waar alle eikenhouten fusten exclusief voor Yalumba worden vervaardigd en behoort hiermee tot de selecte groep van wijnbedrijven in de wereld die hun eigen eikenhouten vaten produceren. Waarmee de kwaliteitsbeheersing en controle van de wijnen met houtrijping in goede handen zijn. Wat dacht u van The Yalumba Wine Room, hiermee biedt Yalumba haar bezoekende gasten in een uitnodigende omgeving de kans de beste wijnen van Australië te proeven in een sfeervolle omgeving met open haard en muren die de familiegeschiedenis tonen en een selectie met kunstwerken sieren.

Kortom Yalumba het oudste familiebedrijf van Australië is ook vandaag de dag een swingend wijnbedrijf!

Bekijk ons gehele assortiment van Yalumba hier

Op 23 februari 2018 vindt er bij Hosman Frères een unieke Australië proeverij plaats waar de wijnen van Yalumba in het stralende middelpunt staan. Meld u hier nu aan of kom op 24 februari langs in onze wijnhal te Vlaardingen voor de inloopproeverij Australië
1 Reactie

1
1

juli 04, 2018

1

Plaats uw reactie